MPS/Akatemian naiset kuurojen futsalin MM-kisoissa

19.12.2019

Suomen kuurojen naisten futsalmaajoukkueessa pelaavat MPS/Akatemian pelaajat perhepotretissa: nro 4 Emmy Nyström, nro 5 Cecilia "Sissi" Hanhikoski, nro 7 Laura Mecklin, nro 10 Iina Uhlenius, nro 3 Nelli-Sofia "Nepa" Tarvajärvi ja nro 11 Teresa Tiainen.
Mekin edustamme Suomea! Samalla lennolla Zurichiin matkustivat Suomen kuurojen naisten futsalmaajoukkue "Pipsat" ja Suomen naisten jalkapallomaajoukkue "Helmarit", jotka olivat matkalla Portugaliin, EM-karsintojen otteluun. Lentokentällä oli aikaa myös yhteiskuvaan.

Kuurojen futsalin MM-kilpailut pelattiin 8.-16.11. Sveitsin Winterthurissa.

Kuurojen futsalin MM-kilpailut pelattiin 8.-16.11. Sveitsin Winterthurissa. Mukana kisoissa oli Suomen kuurojen naisten maajoukkue "Pipsat". Joukkue sai ennen juhannusta tiedon, että Suomen Kuurojen Urheiluliitto lähettää joukkueen kisoihin Ranskan luovuttua paikastaan. Joukkueelle se oli iloinen yllätys, joka pisti kalenterit uusiksi. Ohjelmaan mahdutettiin jokaiselle kuukaudelle kolmen päivän leirit ja osallistuminen futsalin Premier-cupiin.

Valmentaja valitsi joukkueeseen maalivahdin ja 11 kenttäpelaajaa ja lopullisesta joukkueesta puolet oli MPS/Akatemian pelaajia; Cecilia "Sissi" Hanhikoski, Laura Mecklin, Emmy Nyström, Nelli-Sofia "Nepa" Tarvajärvi, Teresa Tiainen ja Iina Uhlenius. Lisäksi kisoihin matkasivat valmentaja, huoltaja, joukkueenjohtaja ja viittomakielen tulkki.

Syksy meni nopeasti, sillä ohjelmassa oli leirien lisäksi paljon seuranjoukkueen futsal- ja jalkapalloharjoituksia sekä myös pelejä. Suurin osa MPS pelaajista oli ollut aiemminkin mukana arvokisoissa, vuosi sitten EM-kisoissa Tampereella ja parissakin Baltian- ja Pohjoismaiden kisoissa.

"Nepa" puolestaan teki joukkueessa debyytin runsaiden loukkaantumisten jälkeen.

MM-kisoihin osallistui 12 joukkuetta ja Suomen alkulohkoa saattoi hyvin kutsua kuoleman lohkoksi. Mukana siinä olivat hallitseva Euroopan mestari Puola, hallitseva Aasian mestari Japani ja hallitseva Pohjoismaiden mestari Ruotsi. Ensimmäisessä ottelussa Puolaa vastaan "Pipsojen" maalikuningatar, Emmy onnistui vielä tasoittamaan pelin 1-1 lukemiin, mutta sitten Puola jyräsi. Toisella puoliajalla Emmy tuli toisella keltaisella kortilla ulosajetuksi ja lopputulos 11-1 Puolalle. Ulosajon seurauksena Emmy oli pelikiellossa seuraavan päivän Japani-ottelussa. Lisävaikeutena oli vielä loukkaantumishuolia, mutta urhoollinen taistelu nopeasti pelanneita japanilaisia vastaan kesti hyvin ensimmäisen jakson. Tulos oli lopulta 6-0 Japanille ja tässä ottelussa Nepan kohtaloksi tuli ottaa punainen kortti käsivirheestä. Taas heti seuraavana päivä peli Ruotsia vastaan. Emmy palasi kokoonpanoon Nepan istuessa tällä kertaa katsomon puolella. Eka jakso 1-1 ja toisen jakson alkuun vielä "Pipsat" 2-1 johtoon.

Sitten kuitenkin taas mentaalinen kestävyys petti ja lopputulos 7-2 Ruotsin hyväksi.

Yhden välipäivän jälkeen alkoivat sijoituspelit. Ensimmäisenä vastaan asettui entuudestaan täysin tuntematon Thaimaa. Nyt hyvä pelivire riitti pelin loppuun saakka ja tuloksena ensimmäinen voitto MM-tasolla 5-2 lukemin. Seuraavana välipäivänä virkistysretki katsomaan Euroopan suurinta tasankovesiputousta ja siitä innolla taistelemaan loppusijoituksesta. Vastaan asettui kovaksi tiedetty Irlanti, mutta Suomen naiset pelasivat nyt kisojen parhaan pelinsä. Valitettavasti Irlanti oli kuitenkin vahvempi 6-3 lukemin.

Suomen sijoitus oli siten lopulta 10. kun maailmanmestaruuden vei Brasilia, hopean Puola ja pronssin Saksa. Suomi teki yhteensä 11 maalia, joista 8 teki Emmy Nyström. Kisamatka oli koko joukkueelle opettavainen ja oli mukava kuulla paljon palautetta siitä, että olemme kehittyneet paljon EM-kisojen jälkeen. Kiitokset kuuluvat myös meitä tukeneelle MPS:lle, joka myös on mahdollistanut meidän aktiivisen harjoittelumme.