Kohti vuotta 2019

30.12.2018

Hallituksen puheenjohtajan mietteitä kuluneesta syksystä ja tulevasta kaudesta. Vuosi 2018 alkaa viedä viimeisiään ja myös MPS:n toiminnassa suunnataan katseet alkavaan vuoteen sekä uuteen pelikauteen.

Kiireisen syksyn jälkeen on taas aika alkaa toden teolla valmistautua jo tulevaan kevääseen. Loppuvuoteen mahtui paljon tapahtumia ja muutoksia, joiden järjestelyssä on työntekijöillä ja hallituksella ollut kädet täynnä töitä. Lokakuun aikana pidettiin mm. perinteiset tilaisuudet joukkueenjohtajien ja rahastonhoitajien kanssa sekä lisäksi juhlittiin seuran 70v. syntymäpäiviä. Lokakuun kalenteriin kuului myös seuran sääntömääräinen syysvuosikokous, jossa mm. vahvistettiin toimintasuunnitelma kaudelle 2019. Kaiken kiireen keskellä myös seurasihteerinä loistavaa työtä tehnyt Lotta Peitsi lopetti MPS:n palveluksessa ja siirtyi uusiin tehtäviin Hesa Cupin organisaatioon. Niin sanotun normaalin seuratyön ohella on taisteltu lukuisten erinäisten haasteiden kanssa Mosan Wembleyn kenttähankkeeseen liittyen.

Toimintasuunnitelma ja muutokset toimistolla

Vuosikokouksessa vahvistettu toimintasuunnitelma sisältää joitakin näkyvämpiä muutoksia viimeisimpiin vuosiin verrattuna. Vuosien 2014-2020 strategiakausi alkaa olla lopuillaan ja alkavan vuoden aikana on tarkoitus aloittaa työ uuden toimintastrategian laatimiseksi. Tätä tullaan käsittelemään isommalla porukalla keväällä järjestettävässä toimihenkilöfoorumissa, johon toivomme laajaa osallistumista. On hyvä muistaa, että seuran työntekijät pyrkivät työskentelemään määritetyn strategian mukaisesti ja seuran hallitus valvoo strategian toteutumista. Seuran jäsenistöllä on kuitenkin tärkein rooli tavoitteiden ja suunnitelmien määrittämisessä. Ilman jäsenistön eli pelaajien, valmentajien, toimihenkilöiden ja vanhempien ajatuksia, on hallituksen ja työntekijöiden haastavaa toimia yhteisten toiveiden mukaisesti kohti tavoiteltavaa päämäärää. Olisi äärimmäisen hienoa, että saisimme yhdessä luotua seurallemme sellaiset tulevaisuuden askelmerkit, joita haluamme seurayhteisönä seurata!

Valmennuksen puolella vuoden 2019 toimintasuunnitelma sisältää edellisiä kausia huomattavasti enemmän koulutusta ja tapahtumia. Valmennuspäällikkönä jatkavalla Ville Suojalalla ei alkavalla kaudella ole erillistä vastuuta joukkuevalmennuksesta, minkä avulla Ville pääsee keskittymään täysipäiväisesti seuran valmentajien tukemiseen ja valmennuslinjan kehittämiseen. Jaakko Nevanlinnan vetämä fyysisen koulutuksen paketti seuran valmentajille on alkanut jo vuoden 2018 lopulla. Lisäksi Villen ohjaamana järjestetään "Futisvalmentajan startti" -koulutus joka on laaja koulutuspaketti vähemmän kokemusta omaaville valmentajille. Lisäksi Ville tulee alkaneella kaudella olemaan paljon mukana kenttätoiminnassa eri joukkueiden valmentajia sparraamassa. MPS:llä on alkavalla kaudella eri ikäluokissa yhteensä n. 90 valmentajaa tekemässä seuran toiminnan ja kehityksen kannalta äärimmäisen tärkeää työtä. Valmennuspuolen kehityksen lisäksi tytöille on tulevalla kaudella tarjolla kykykoulu, jossa tarjotaan motivoituneemmille tytöille laadukasta lisäharjoittelua.

Lotan lähdön jälkeen on pohdittu myös seurasihteerin toimenkuvaa ja resurssien mahdollisimman tehokasta hyödyntämistä jatkossa. Ajatuksenamme on ollut, ettei seuran hallinnollisia kustannuksia ainakaan enää kasvatettaisi, vaan mieluummin osa resursseista kohdennettaisiin mahdollisuuksien mukaan kenttätoimintaan. Ennen lopullisten toimenpiteiden selviämistä olemme saaneet toimistolle avuksemme Maarit Hyvärisen pyörittämään Storea ja auttamaan Vellua mm. Jalkkikseen ja pelipasseihin liittyvissä asioissa. Maarit on pitänyt Storea auki parina arki-iltana ja lauantaisin. Storen aukioloja tullaan jatkamaan vuodenvaihteen jälkeenkin vastaavalla tavalla ja joustavampien aukiolojen toivotaan helpottavan tavaroiden noutoa toimistolta.

Kenttähankkeen tilanne

Kenttähankkeen osalta vuosi 2018 oli äärimmäisen raskas koko projektitiimille. Toukokuussa työt saatiin vauhtiin hyvissä ajoin ja vaikutti siltä, että kenttä saadaan valmiiksi kesän aikana suunnitelmien mukaan ongelmitta. Kesällä hommia saatiin askel askeleelta koko ajan eteenpäin ylimääräisistä haasteista huolimatta. Multaa jouduttiin kuorimaan alkuperäisiä laskelmia huomattavasti enemmän ja maaperä osoittautui jopa odotettuakin vaikeammaksi. Lisäksi lupa-asioiden kanssa taisteltiin niin vesiliitoksien kuin sähkömuuntamon osalta pitkälle syksyyn asti. Elokuussa asiat näyttivät kuitenkin kääntyvän mallilleen ja saimme kenttätoimittajalta tarkan aikataulun ja vaiheistuksen, miten kenttä tultaisiin asentamaan ja saamaan varmasti pelikäyttöön ennen talven harjoitusvuorojen alkua. Kaikki eteni tässä vaiheessa aikataulussaan syyskuun puoleenväliin asti, jolloin varsinaisen asennustyön oli määrä alkaa.

Asennustyön alussa esiin nousseen ongelman ratkaiseminen ei onnistunutkaan kenttätoimittajalta käden käänteessä ja tuosta ongelmasta johtuen kentällä ei pelata vieläkään. Alkuperäinen kentälle toimitettu joustoalusta osoittautui virheelliseksi siten, että alustasta puuttui vesikanavat, joiden tehtävänä on kuljettaa sadevesi kentän reunoille, pois maton alta. Kun kenttätoimittaja havaitsi virheen, pohdittiin tapoja ratkaista ongelma. Ajallisesti ja taloudellisesti tehokkaimpana ratkaisuna kenttätoimittaja päätyi tilaamaan uuden joustoalustan sijaan uuden asennusmuovin alustan alle. Asennusmuovi laitettiin tilaukseen, mutta toimitusaikaa oli siinäkin viikkoja, joten asennustyöt pysähtyivät pitkäksi aikaa odottamaan tarvittavia materiaaleja. Lokakuun lopulla asentajat pääsivät vihdoinkin jatkamaan töitä. Kenttätoimittajan mukaan viivästyksestä huolimatta kenttä oli mahdollista saada vihreäksi ennen marraskuussa alkavia talvivuoroja.

Hommat lähtivät taas käyntiin. Alustaa asennettiin kentän pohjoispäätyyn ja ehdimme jo henkäistä helpotuksesta. Kunnes sitten saimmekin taas painajaismaisia uutisia. Kertaalleen urakoitsijoiden toimivaksi tarkistama joustoalusta ei ollutkaan oikeanlainen. Alustan lämmitysjärjestelmän kaapelit asennetaan joustoalustan uriin ja kentälle toimitetussa alustassa oli liian vähän uria, jotta kenttä pysyisi niiden avulla sulana. Epäuskoisina jouduimme toteamaan, että se minkä piti olla kenttätoimittajalta saatujen tietojen perusteella mahdotonta, oli käynyt toteen. Kenttä ei valmistuisi marraskuun alkupuolella. Kentälle jouduttiin tilaamaan kokonaan uusi joustoalusta, jonka toimitusajaksi todettiin jälleen noin kuukausi.

Kentältä vuoroja varanneille joukkueille saatiin järjestettyä vuorot Tapulista, joten talven odotellessa itseään pääsivät joukkueet kuitenkin treenaamaan marraskuun ja joulukuun alun normaalisti.

Marras-joulukuun vaihteessa rekat kuljettivat kentälle jälleen uutta tavaraa. Tällä kertaa alusta oli oikeanlaista ja asennustyöt saatiin käynnistettyä, nyt siis jo kolmannen kerran. Tässä vaiheessa todetiin, että kentän valmistumista voisi siirtää enää huonot olosuhteet, jotka voisivat tehdä asentamisesta haastavaa, jopa mahdotonta. Alku näytti jälleen hyvältä. Joulukuun alkupuoli oli poikkeuksellisen lämmintä, eikä lunta satanut. No, kuinkas sitten kävikään. Joulua edeltäneen viikon alussa lumipeite peitti maan koko Suomessa ja myös Wembley muuttui vihreän sijaan valkoiseksi.

Joukkueille on järjestetty myös alkuvuoden osalta varakentät treenejä varten. Me odotamme kenttätoimittajalta tarkkaa selvitystä, miten asennustyöt on tarkoitus viedä loppuun, nyt kun pohja on jo jäätynyt ja kentälle on satanut lunta. Toivomme parasta ja pelkäämme pahinta, eli että kentällä pelataan sittenkin vasta myöhemmin keväällä. Tärkeintä tässä vaiheessa on kuitenkin se, että joukkueilla on harjoituspaikat talvenkin aikana ja myös kenttäyhtiön talous on saatu pidettyä sillä tavalla kunnossa, että valmistumisen viivästyminen ei aiheuta ylitsepääsemättömiä ongelmia. Siitä iso kiitos rahoitukseen osallistuneille tahoille eli osakeantiin osallistuneille henkilöille sekä avustuksia hankkeelle antaneille tahoille; Etelä-Suomen Aluehallintovirastolle ja Amerin kulttuurisäätiölle. 

Uskomme, että kenttä loppujen lopuksi valmistuu ja kohdatut haasteet saadaan selvitettyä. Kiitokset kaikille joukkueille kärsivällisyydestä ja joustavuudesta! Tiedotamme kentän asennuksen etenemisestä, kun saamme tarkempaa tietoa. Olemme oppineet jo moneen kertaan olemaan lupaamatta mitään varmaksi. Ensi kaudella kentällä kuitenkin pelataan, sen voinee kuitenkin sanoa.

Viestintä

Seuran viestintäsuunnitelman päivittäminen on ollut työlistallamme viime vuonna asetettujen tavoitteiden mukaisesti. Varsinaista suunnitelmaa työstetään tulevana vuotena ja tulemme julkaisemaan suunnitelman myös seuran nettisivuilla. Kaudella 2019 pyrimme joka tapauksessa tiedottamaan ja viestimään seuran asioista entistä selkeämmin sekä johdonmukaisemmin. Toivomme myös jäsenistöltä panostusta seuraviestintään erilaisten juttujen muodossa, joita on paljon toivottu julkaistavaksi nettisivuilla. Kun asioita tehdään yhdessä, saadaan enemmän ja näkyvämpää toimintaa aikaan!

Aktiivista ja menestyksekästä uutta vuotta koko seuraväelle!

 

Ville Arima

MPS Hallituksen puheenjohtaja